Όγκοι Χεριού
Τι είναι όγκος χεριού;
Κάθε εξόγκωμα που εμφανίζεται στο χέρι θεωρείται σαν ένας όγκος . Μπορεί επίσης να αναφέρεται και ως « μάζα ». Ο όρος "όγκος" δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη κακοήθεια ή καρκίνος . Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των όγκων του χεριού είναι καλοήθεις. Οι όγκοι μπορούν εμφανιστούν στο δέρμα , όπως μια ελιά ή ένα κονδύλωμα, ή μπορούν να εμφανιστούν κάτω από το δέρμα στο μαλακά μόρια ή ακόμα και στο οστό.
Ποια είδη όγκων χεριού υπάρχουν;
Ο πιο συχνός όγκος που εμφανίζεται στο χέρι είναι το λεγόμενο γάγγλιο. Οι γαγγλιακές κύστεις (γάγγλια) είναι ψηλαφητές μάζες (διογκώσεις) που εμφανίζονται μερικές φορές στο χέρι και στο καρπό. Τα γάγγλια γενικώς εμφανίζονται είτε στη ράχη του καρπού είτε στη παλάμη και μερικές φορές στη βάση ή στην άκρη του δακτύλου. Τα γάγγλια συνήθως προέρχονται από κοντινές αρθρώσεις ή το κάλυμμα των τενόντων. Δεν έχουν ειδική αιτιολογία. Μπορεί να είναι ανώδυνα ή επώδυνα και είναι κυρίως επώδυνα όταν πρωτοεμφανίζονται ή με συνεχή και έντονη χρήση του χεριού. Συχνά αλλάζουν μέγεθος και μπορούν να εξαφανιστούν και πλήρως.
Ο γιγαντοκυτταρικός όγκος των ελύτρων των τενόντων, είναι ο δεύτερος σε συχνότητα όγκος αγνώστου αιτιολογίας και θεωρείται σαν αντιδραστική αλλοίωση. Η βιολογική συμπεριφορά του ποικίλλει από περιορισμένη σε διηθητική, αν και το ιστορικό αποκαλύπτει ότι ο ασθενής παρατηρεί τον όγκο λίγους μήνες πριν πάει στον γιατρό. Συνήθως συμφύεται με τους υποκείμενους ιστούς και όχι με το δέρμα. Η πλήρης εκτομή του όγκου και η παθολογοανατομική εξέταση, θα θέσει την τελική διάγνωση.
Οι επιδερμοειδείς κύστεις είναι λιγότερο συχνές από τα γάγγλια αλλά είναι οι πιο κοινοί κυστικοί όγκοι του χεριού. ΄Ενας μικροτραυματισμός μπορεί να προκαλέσει θραύση της κερατίνης στιβάδας μέσα στον υποδόρια ιστό και το επιθήλιο που παραμένει ζωντανό αρχίζει και παράγει κερατίνη ουσία. Οι κύστες αυτές για πολλά χρόνια μπορεί να μην αυξάνουν, να είναι ανώδυνες μέχρις ότου αρχίσουν να διαταράσσουν τη λειτουργικότητα του χεριού και να ενοχλούν τον άρρωστο από αισθητικής πλευράς. ΄Όταν εντοπίζονται στην ραχιαία επιφάνεια του χεριού και των δακτύλων είναι στρογγυλές, κινούνται ελεύθερα και είναι σκληρές στην αφή. ΄Οσο αφορά την θεραπεία, ο πλαστικός χειρούργος θα πρέπει να αφαιρέσει ολόκληρο τον επιθηλιακό σάκο της κύστης για να μην υπάρξει υποτροπή.
Τι γίνεται με τον καρκίνο;
Κάθε φορά που κάποιος ασθενής ανακαλύπτει έναν όγκο στο χέρι, η πρώτη του ανησυχία είναι αν έχει ή αν δεν έχει καρκίνο . Ευτυχώς , ο καρκίνος στο χέρι είναι πολύ σπάνιος . Οι πιο κοινές κακοήθειες είναι ο καρκίνος του δέρματος όπως ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα , βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ή μελάνωμα. Τα υπόλοιπα είδη καρκίνου είναι πολύ πιο σπάνια.
Ποια η θεραπεία;
Η λήψη ιστορικού και μια προσεχτική ιατρική εξέταση μπορούν να οδηγήσουν στην σωστή διάγνωση. Κάποιες φορές θα χρειαστεί ένα υπερηχογράφημα ή και μια ακτινογραφία. Ο πλαστικός χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας τους τρόπους θεραπείας. Συνήθως όμως χρειάζεται μια εκτομή του όγκου, ο οποίος θα πρέπει να σταλεί για ιστοπαθολογική εξέταση. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.