Χειρουργική θεραπεία ημικρανιών

Οι ημικρανίες είναι μια νευρολογική ασθένεια που συχνά έχει ένα ευρύ φάσμα, με το πιο κοινό σύμπτωμα να είναι ο πονοκέφαλος. Η χειρουργική αντιμετώπιση των ημικρανιών ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από κάποιο πλαστικό χειρουργό στο Κλίβελαντ, ο οποίος παρατήρησε ότι, ασθενείς που υποβάλλονταν σε ανόρθωση μετώπου ανέφεραν ανακούφιση από την ημικρανία. Κάποιες έρευνες που έγινα αργότερα έδειξαν ότι αυτό συμβαίνει λόγω της απελευθέρωσης του λεγόμενου υπερκόγχιου νεύρου, η οποία γίνεται συνήθως κατά την ανόρθωση του μετώπου.

Μέτα από αρκετές έρευνες που έγιναν από τότε, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα νεύρα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Η θεραπεία της ημικρανίας βασίζεται στη θεωρία ότι οι πονοκέφαλοι οφείλονται σε φλεγμονή κάποιων νευρών στο κεφάλι και στον αυχένα, που προκαλούνται από χρόνιο ερεθισμό των γειτονικών μυών και συνδετικού ιστού. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως την απελευθέρωση αυτών των νεύρων από τους γειτονικούς ιστούς.

Ενώ πολλοί ασθενείς βιώνουν πόνο μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή ενεργοποίησης, δεν είναι ασυνήθιστο, κάποιοι ασθενείς να βιώνουν πόνο σε πολλαπλές περιοχές ταυτόχρονα. Επιπλέον, ο πόνος της ημικρανίας μπορεί να ξεκινήσει από μια περιοχή και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Υπάρχουν τέσσερα σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points) όπου μπορεί να εφαρμοστεί η χειρουργική θεραπεία: Μετωπιαίο, Ινιακό, Κροταφικό και Ρινικό.

Στο μετωπιαίο σημείο πυροδότησης, που βρίσκεται στην περιοχή των ματιών και του μετώπου , το υπερκόγχιο και υπερτροχιλιακό νεύρο συμπιέζονται από τον λεγόμενο επισκύνιο μυ, προκαλώντας έτσι ερεθισμό. Η απελευθέρωση των νεύρων γίνεται είτε ενδοσκοπικά είτε χρησιμοποιώντας μια τομή στο άνω βλέφαρο. Στην συγκεκριμένη περιοχή πολύ καλά αποτελέσματα δίνει και η θεραπεία με Botox.

FRONTAL MIGRAINE.jpg

Το κροταφικό σημείο πυροδότησης περιλαμβάνει το ζυγωματικο–κροταφικό και ωτο- κροταφικό νέυρο. Ο πόνος περιγράφεται από αρκετούς ασθενείς(όχι από όλους) ως παλμικός έχει δηλαδή τα χαρακτηριστικά σφυγμού, καθώς αυτά τα νεύρα γειτνιάζουν με ένα κλάδο της κροταφικής αρτηρίας. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Γίνονται μικρές τομές στο τριχωτό της κεφαλής και τα νεύρα καταστρέφονται, καθώς δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα παραισθησίας στην περιοχή.

KROTAFIKO.jpg

Το Ινιακό σημείο πυροδότησης στο πίσω μέρος του κεφαλιού σχετίζεται με συμπίεση του μείζονος και ελάσσονος ινιακού νεύρου. Η απελευθέρωση των μείζονος ινιακού νεύρου γίνεται με γενική αναισθησία ενώ το έλασσον ινιακό νεύρο μπορεί να αφαιρεθεί ή να καταστραφεί εύκολα με τοπική αναισθησία.

occipital gr.jpg

Τέλος , το ρινικό σημείο πυροδότησης οφείλεται σε ανωμαλίες του εσωτερικού της μύτης όπως σκολίωση ρινικού διαφράγματος ή υπερτροφικές κόγχες, και χρήζουν επέμβαση διαφράγματος ή κογχεκτομή.

Για να προχωρήσει κάποιος σε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί από νευρολόγο και να διαγνωστεί με ημικρανία, να έχει λάβει φαρμακευτική αγωγή χωρίς αποτέλεσμα ή με σοβαρές επιπλοκές και να μπορεί να εντοπίσει τον πόνο σε ένα ή περισσότερα σημεία πυροδότησης πόνου που αναφέρονται πιο πάνω.


©2018 Plastic Surger. All rights reserved.
Created by fosetico. Powered by CloudCMS?.©2018 Plastic Surger. All rights reserved.
Created by fosetico. Powered by CloudCMS?.